Welcome by VanActiv Travel

20 grudnia 2016

Dary morza, z wody na patelnię...bon appétit .


Owoce morza nazbierane w Bretanii podczas odpływu są smaczne i zdrowe.

Jacobs muszle, ostrygi  i inne  drobne smaczności :)


Nazwa tego czerwonego stworzenia jest "Acanthocardia aculeata " , wiem od Francuzów że jest jadalne .
Po teście mogę powiedzieć smakuje dobrze. Mięsko jest trochę twardsze, jak to mięsień  zwykle bywa ...ale smakowo jest dobre.


Ostrygi najbardziej lubię krótko w parze z wina  sparzone


Jacobs muszle to  pychotka bardzo wielka, wydobycie  ich z muszli jest trochę "filozofią"  dla siebie, ale się opłaca ...bo smak ich jest niepowtarzalny.


Z dodatkiem dziko rosnącego  Soliroda zielnego /Salicorne smakują bardzo dobrze.  Ta naturalna potrwwa jest zdrowa i lekkostrawna.
To wszystko własnoręcznie nazbierane podczas odpływu :)
 
Soliród zielny, Salicorne /  ta smaczna roślina występuje na solniskach na wybrzeżu Bretanii, Normandii i na obszarze morza śródziemnego.
Widząc że Francuzi obcinali ich młode końcówki  łodyżek, też poszłam ich śladem . Przy  pierwszej degustacji już wiedziałam, że to będzie moje następne ulubione dzikie warzywko:D
Można ją jeść na surowo, przyrządzoną jak sałatkę, albo lekko duszoną - podobnie jak się przygotowuje szpinak. Roślina smakuje lekko pieprznie, posiada cenne dla organizmu  minerały jak Natrium, Kaliu , Magnezium i inne.
 Drobne Telines też smakują wyśmienicie, tylko ich zbieranie jest żmudne ...

Generalnie przygotowuję owoce morza tak:   krótko duszone w winie z odrobiną masła i małą ilością przypraw /zioła.
Pozostawiam ich smak by był jak najbardziej naturalny.
Do tak przygotowanych muszli smakuje lekkie wytrawne wino i bagietka ... bon appétit :D


Ryba turystycznie, zapach jej długo gości w kamperze...


Dary lasu, jesienna wyprawa do lasu to sama przyjemność.

Zbieranie grzybów to jest moje następne ulubione zajęcie. Nic nie odpręża tak dobrze jak spacer po cichym jesiennym lesie. Znam takie urodzajne miejsce w górach Łupkowych gdzie rośnie ich wiele:)


Grzyby,gdzie oko patrzy...

To były moje mega zbiory z ubiegłego roku, zostały częściowo na bieżąco spałaszowane resztę ususzyłam.
Jako dodatek do sosów mięsnych jest to niepowtarzalnie dobry smak...cdn.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz